Glenn guidar till Marieholmsbygget

I nio år har planerna för Göteborgs framtid visats upp i Älvrummet, strax bredvid Operan. Snart slår man igen dörrarna här och flyttar till nya lokaler på Lindholmen. I nio år har även Glenn Evans jobbat här, ständigt redo att berätta vad som är på gång, knyta ihop de kommande byggprojekten med Göteborgs historia och förklara beslutsgången inför ett nytt brobygge.
Under Framtidsdagen guidar Glenn för andra året från Älvrummet, fram till det stora bygget vid Marieholm.

– Det är härligt att få ta med besökarna till just Marieholm, säger Glenn Evans med sin mjuka amerikanska brytning. Det är ett otroligt spännande område som man egentligen aldrig kommer till om man inte har ett direkt ärende.

Under Framtidsdagen finns det dock en anledning. Då öppnas bygget upp och besökarna kan se hur den andra av tre tunneldelar gjuts på plats i torrdockan. Man kan gå genom hela byggområdet.

Men även längs vägen till tunnelbygget finns det mycket att prata om. Glenn Evans ger i år en guidad promenad med start vid Älvrummet, kl. 10.30.
– Gullbergsvass är ju fantastiskt spännande, säger Glenn. Där finns massor av intressanta företag, sen har vi den historiska delen med tobak- och spritmonopolet och snustillverkningen som ju fortfarande sprider sin doft över området. För att inte prata om Renova, sopor och avfall är faktiskt jätteviktigt för en stad, men det pratas det sällan om.

En stad är inte bara hus och infrastruktur och det är kanske det andra, däremellan, som Glenn Evans brinner för allra mest. Han kallar det ”hur man bygger stad”.
– Jag vill få det att hänga ihop, varför vi bygger, säger han. Och det är så viktigt att också ha med sig historian för att inte bara känna sig drabbad av nutida byggen utan förstå att människor alltid har ”drabbats”. Annars skulle vi inte ha en enda väg eller bro, de där som byggdes för längesedan och som vi idag ser som självklara.

 

Av Sara Hellman

Här finns information om Älvrummet