Jubileumsplatsen – början av Region City

Hjärtat i västra Sverige utgörs av stationsområdet i Göteborg. Här vill Jernhusen bygga ut och skapa en välfungerande stationsfunktion tillsammans med en hållbar stadsdel som länkar ihop Centralen med kommande bebyggelse – Region City.
På måndagen startade satsningen med invigningen av Jubileumsplatsen, en tillfällig mötesplats i väntan på att det mera permanenta torget byggs.

Den uppmärksamme tågpendlaren har förmodligen noterat en samling orangea containrar som staplats på varandra vid spår 16 de senaste veckorna. När grindarna öppnades vid lunchtid stod det emellertid klart att det inte var en ny byggplats som etablerats. Istället rymmer containrarna små restauranger och runtomkring finns gott om plats att sitta och att mötas.

Jubileumsplatsen, som kommer att bli en central del i kommande Region City har tjuvöppnat.

sedumFörutom att fungera som food court för Centralens besökare är den också en testarena för Jernhusen. På takplanet syns insektshotell och provodlingar med växter som kanske lämpar sig på framtidens skyskrapetak. På ett trappräcke varnas för att det kan färga av sig eftersom man undersöker hur just detta stål rostar utan att tappa i styrka.

– Javisst, säger Urban Hammarlund, Jernhusens regionchef för stadsutveckling, vi testar en massa saker här. Men mest av allt testar vi mjukvaran, det sociala, hur man bygger en riktigt bra mötesplats.

Jubileumsplatsen ingår i det framtida region City där första etappen beräknas vara klar 2021. Jubileumstornet som blir den byggnad i den nya stadsdelen som hamnar närmast centralen kommer att bli 22 våningar. Etapp två, Älvtornet kommer att bli 19 våningar högt och binda samman Göteborgs C med Västlänkens kommande station Centralen. Älvtornet planeras vara klart 2023.

Läs mer om Region City

Tills dess kommer den orangeskinande lilla Jubileumsparken att serva stationsbesökarna med mat och plats att hänga. Vid entrén finns också ett utställningsrum för den som är nyfiken på att se mer om planerna för området mellan Centralen och Gullbergsvass.

Av Sara Hellman

Jubileumstornet – första steget i region City

Våningarna närmast gatuplan i Jubileumstornet har butiker, restauranger, kaféer och mötesplatser i direkt anslutning till staden och stationen.  Mingla och umgås med arbetskamrater och vänner på Jubileumshallens terrass eller i Jubileumstornets topprestaurang där utsikt till Vinga fyr ingår.
Inflyttning: från 2021
Kontor: 250 – 5 000 kvm
Kontorsyta: 19 000 kvm
Handel: 3 000 kvm
Våningsplan: 22

 Copyright