Klart för ny elbusslinje genom Göteborg

Linje 55 med el- och elhybridbussar mellan Chalmers och Lindholmen har blivit en smärre succé. Nu är det klart att två eldrivna bussar kommer att sättas in även på linje 16. Om ett år kommer bussarna att börja trafikera sträckan mellan Sahlgrenska och Eriksberg.

Så sent som i maj vann ElectriCity, projektet med elbussar i stadstrafiken, förstapriset i kategorin ”operational and technical excellence” när den prestigefyllda tävlingen UITP Awards 2017 avgjordes i Montreal. Nu har parterna i ElectriCity-samarbetet, bland andra Göteborgs Stad och AB Volvo, beslutat att utöka trafiken med elbussar i staden.

I juni 2018 kommer därför två eldrivna ledbussar att sättas in på huvuddelen av det som idag är stombusslinje 16. Dessa bussar kommer att ha sina ändhållplatser vid Sahlgrenska sjukhuset och Eriksbergstorget och gå via centrala stan, precis som linje 16 gör idag.
Vid ändhållplatserna kommer Göteborg Energi att bygga nya laddstationer och hållplatsfunktioner för elektrifierad kollektivtrafik med långa ledbussar, något som tidigare inte funnits i Göteborg.

– Elbussar är något som successivt kommer. Vi ser stora fördelar med eldrift för trafik i city när det gäller emmissioner och buller, säger Roger Vahnberg, vice VD på Västtrafik. Linje 55 är etablerad och nu testar vi alltså en högkapacitetslinje, att köra ledbuss på el.

De båda eldrivna bussarna på linje 16 blir prototyper, det vill säga bussar som inte serietillverkas. De kommer först att gå i demonstrationstrafik mellan Nordstan och Frihamnen under Volvo Ocean race som kommer till Göteborg i mitten av juni nästa år. Sedan sätts de in på linje 16.

– Vi vet att invånarna i Västra Götaland vill ha fler elbussar och att de som reser med linje 55 idag är väldigt nöjda, säger Ulrika Frick, ordförande i Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd i ett pressmeddelande. Vi vill få fler att välja bort bilen, minska utsläpp och bullernivåer. Elbussar bidrar till att nå dessa mål och vår uppgift är att skapa framtidens kollektivtrafik.

Läs mer om ElectriCity här

 Fakta ElectriCity

ElectriCity är ett samarbete mellan forskning, industri och samhälle, där nya lösningar för framtidens hållbara stadstrafik utvecklas, demonstreras och utvärderas.

ElectriCity startade 2013.

Samarbetspartners är Volvokoncernen, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Göteborgs Stad, Chalmers tekniska högskola, Energimyndigheten, Johanneberg Science Park, Lindholmen Science Park, Göteborg Energi, Ericsson, Älvstranden Utveckling, Keolis, Akademiska Hus och Chalmersfastigheter.