Bygg om Göteborg i Minecraft

Nu finns hela Göteborg i dataspelet Minecraft. Stadsbyggnadskontoret har tagit fram alla tio stadsdelar som går att ladda ner på Göteborgs stads hemsida. Förhoppningen är att öka intresset för stadsutveckling hos unga Göteborgare.
Under jul- och nyårshelgen går det också att vara med i en tävling inne i Minecraft-Göteborg.

Genom att öppna Göteborgs Stads geografiska data och bygga upp Göteborg i Minecraft kan nu barn och ungdomar röra sig virtuellt i Göteborg och lära känna olika stadsdelar. Allt bygger på stadens egna riktiga geografiska data; hus, vägar, träd och belysning. Trots att det rör sig om 1 meter höga kuber, som spelet är uppbyggt av, så känner man ändå snabbt igen sig när man går eller flyger igenom staden.

Projektet startade som en lokal pilotstudie i Hammarkullen där ungdomar från Nytorpsskolan tillsammans med pensionärer och Hyresgästföreningen byggde om sin egen närmiljö i Minecraft och är ett led i satsningen Jämlikt Göteborg.
Ett av fyra områden inom Jämlikt Göteborg handlar om att göra olika insatser för att skapa mer hälsosamma och hållbara livsmiljöer. Bland annat innebär det att planera och bygga staden för ökad jämlikhet.

Från och med 21 december finns Göteborg i Minecraft på goteborg.se Här finns också mer information och instruktioner.
Under jul och nyårshelgen finns dessutom möjlighet att delta i en tävling i Minecraft-Göteborg.
– Det gäller att hitta de virtuella julklapparna, ta en skärmdump och mejla in på angiven mejladress. Alla kan vara med och tävla om ett fint pris. För att kunna delta krävs att man har ett Minecraftkonto för PC eller Mac, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad.

Tävlingen pågår fram till 8 januari.