Ny app ska göra det lättare att resa tillsammans

I tio år har den ideella rörelsen Skjutsgruppen hjälpt människor som vill samåka att hitta varandra. Precis det man på Västra Götalandsregionen vill se mer av.
Nu gör regionen och Skjutsgruppen gemensam sak och utvecklar en app som ska göra samåkandet ännu smidigare.

Skjutsgruppen har sedan starten 2007 samlat 70 000 privatpersoner som gärna delar färdmedel med andra när de ska resa.
Det går till så här:
När deltagare i rörelsen ska ut och resa erbjuder de sina tomma platser i båtar, bussar och bilar på www.skjutsgruppen.nu. Här kan andra medlemmar som skall resa samma sträcka hitta skjuts. Kostnaderna delas lika eller så väljer den som kör att bjuda på resan. Ingen vinst sker för varken den ideella föreningen eller deltagarna.
– Vi utgörs av 70 000 vänner och vänners vänners vänner. När vi ser på varandra på det sättet, som deltagare och vänner, så är det väldigt naturligt att inte tjäna pengar på varandra. Vänner tjänar inte pengar på vänner, säger Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen i ett pressmeddelande.

Här i Västsverige jobbar Västra Götalandsregionen tillsammans med Region Halland för att öka antalet hållbara resor under namnet Hållbart resande väst. Att få fler att resa tillsammans är en del i det arbetet och appen är ett sätt.
– Just inom samåkning känns det så naturligt att samarbeta med ideella krafter och civilsamhället. Samåkning måste ske genom engagemang och egna initiativ. Genom att ta fram appen vill vi skapa förutsättningar och förenkla för att öka samåkningen i Västsverige, säger Karin Ryberg på Hållbart resande väst och avdelningen för kollektivtrafik och infrastruktur hos Västra Götalandsregionen.

Rent formellt sker samarbetet inom överenskommelsen mellan den sociala ekonomin och Västra Götalandsregionen. Den sociala ekonomins mål är att ta tillvara invånarnas och samhällets intressen utan att fokusera på ekonomisk vinst.

I december förra året prisades Skjutsgruppen av Sveriges samlade kollektivtrafikbolag för  sitt webbverktyg skjutsgruppen.nu. I den kan man idag hitta både kollektivtrafik och privatpersoners fordon i samma sökresultat och det är denna sida appen kommer att bygga på.
Eftersom grundverktyget är utvecklat i samarbete med alla län, kommer även appen att vara användbar i hela landet.
Appen kommer att vara färdig att använda i höst.

Av Sara Hellman

Om hållbart resande Väst

Hållbart resande väst är en samlande kraft för hållbart resande och mobility management-arbete i Västsverige, som finansieras av Västra Götalandsregionen och Region Halland, i samverkan med GR och kommunerna, Vi driver nätverk, erbjuder koncept och projekt för kommuner att genomföra lokalt, initierar utbildningar och sprider goda exempel.
Läs mer här